modernity blog.

modernity blog.

Applikációk utazáshoz? Naná!  I. rész

2018. január 05. - modernity

Sziasztok,
ismerjétek meg Marosi Pistit, aki kedvesével együtt végigutazta a Föld legcsodálatosabb részeit, és szerencsénkre blogot is ír közben, amit a  Our Long  Journey  néven találhattok meg.  

33_35i.jpeg

Pistivel két dolog közös bennünk: ugyan ott dolgozunk és mindketten az utazás szerelmesei vagyunk. Több olyan hely is van ahova mindkettőnknek volt szerencséje ellátogatni, így a közös tapasztalatainkból összeállítunk nektek egy két felvonásos app „ki-mit-tud?-ot”, ahol a fő szempont a hasznosságon alapult.

Alapelvünk, hogy az utazások alatt nem szeretjük a telefont nyomkodni, és az ajánlott appok is leginkább az utazások felelősségteljes megtervezésére szolgálnak vagy időt, pénzt és energiát spórolnak az utazás alatt számunkra.  Lássuk is miből is élünk:


Tájékozódás: Maps.me
Azt gondolhatnánk, hogy a GoogleMaps pont elég ahhoz, hogy a világon bárhol bárhová odataláljunk. Ez nagyjából igaz is, feltéve, hogy van internetkapcsolatunk. Azonban – különösen a harmadik világ országaiban – ez egyáltalán nem kézenfekvő. Nem biztos, hogy szeretnénk fizetni egy helyi SIM kártyáért, de ha igen, akkor sincs mindenhol hálózat, a WiFi pedig helyhez kötött, és sok országban nagyon gyenge. Ezt a problémát orvosolja a Maps.me nevű térképes alkalmazás, amely a telefonra letölthető, ezért offline is kiválóan használható, nagyon részletes térképeket tartalmaz. A Maps.me térképein ugyanúgy lehet keresni, mint a hasonló on-line alkalmazásoknál, és ha működik a telefonunkon a GPS alapú helymeghatározás, akkor útvonaltervezésre is használható. Egyetlen hátránya van, hogy a letöltött térképek általában több száz megabyte méretűek, ezért nem árt egy relatíve „erősebb”, nagyobb memóriájú telefon a használatukhoz.

 

Repülőjegy keresés és foglalás: Skyscanner, Momondo, GoogleFlights
Különösen a tengerentúli utazások büdzséjében az egyik legnagyobb (ha nem „a” legnagyobb) tétel a repülőjegy, ezért nagyon nem mindegy, hogy mennyiért vesszük. Ehhez nyújtanak felbecsülhetetlen segítséget a repülőjegy-kereső honlapok. Érdemes ezek közül többet is használni egyszerre, hátha tud az egyik olyat, amit a másik nem. Mielőtt elkezdünk keresni, hasznos lehet elolvasni a neten pár cikket arról, hogy mire kell figyelni, milyen praktikák vannak az olcsó foglalásra. A legfontosabb, hogy ne csak egy konkrét időpontra keressünk, néha egyetlen nap különbségen tíz- vagy akár százezreket lehet spórolni. Mindenkinek megvan a kedvence, nekünk újabban a Google Flights adta a legjobb találatokat, de a Skyscanner és a Momondo is megbízható. Még egy tipp: miután a keresőoldal kiadta a legjobb találatot, érdemes közvetlenül a légitársaság honlapján is megnézni a járatot, hátha még olcsóbb, illetve valamiért én ugyanazon az áron is inkább szeretek a légitársaságtól közvetlenül jegyet venni. 

 

 

Kapcsolattartás: Skype, Viber
A legtöbben utazás közben is szeretnék valahogy tartani a kapcsolatot a családdal és a barátokkal, ami manapság egyre könnyebb, hiszen elég dobni nekik egy üzenetet WhatsApp-on, vagy felhívni őket Skype-on. Na de mi van akkor, ha olyannal szeretnénk beszélni, akinek nincs internetkapcsolata, e-mail címe, vagy nem használja a Skype-ot. Ami azért a szülők, nagyszülők generációjánál simán előfordulhat. Kevesen tudják, hogy a Skype nem csak a klasszikus internet-alapú beszélgetésre ad megoldást, de talán a legolcsóbb platformja a hagyományos telefonbeszélgetéseknek is. A távoli országokból akár egy néhány perces „hagyományos” telefonhívás is tízezrekbe kerülhet, míg ugyanez a Skype-on keresztül párszáz forintból megoldható. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a személyes Skype-fiókunkba feltöltünk néhány dollárt. A beszélgetések után pedig ellenőrizhetjük az aktuális egyenlegünket.

A Vibernek is van már hasonló szolgáltatása, Viber-Out a neve, de sajnos saját tapasztalat, hogy nem működik annyira tökéletesen, mint a Skype ugyan ezen funkciója, de mellette szóljon, hogy könnyebb az egyenlegét feltölteni.

 

Helyi étkezés, túraszervezők, látványosságok, programok keresése: TripAdvisor, Yelp, Couchsurfing, Numbeo
Ha esetleg valaki nem ismerné: a TripAdvisor egy olyan honlap, ami az utazók értékelései alapján sorrendbe állítva mutatja meg egy adott hely látnivalóit/szálláshelyeit/éttermeit/mindenféle egyéb turisztikai szolgáltatóit. Legnagyobb előnye a hitelesség: itt nem azt olvasod, hogy egy szolgáltató mit akar magáról mondani, hanem azt, hogy mit mondanak róla azok, akik ott jártak. Ha arról szeretnél tájékozódni, hogy hol érdemes kávézni, vacsorázni, melyik helyi túraszervezőt válaszd egy többnapos kalandhoz, vagy melyik szálláshelyeket szerették más utazók, irány a TripAdvisor! Természetesen mint mindenhol, itt is próbálkoznak egyesek a rendszer manipulálásával (pl. bérelt értékelőkkel, ismerősökkel íratnak jó visszajelzéseket magukról), amit úgy lehet kivédeni, hogy olyan szolgáltatót választasz, amit sokan értékeltek, és lehetőleg minél több országból. Mindenkinek mások a személyes igényei, nem 100%, hogy ami másoknak tetszett, az neked is fog, ezért érdemes figyelmesen elolvasni sok értékelést (különösen a negatívakat), de a TripAdvisoron sokak által magasra értékelt szolgáltatókban nagyon ritkán lehet csalódni. Ezenfelül a TripAdvisernél többször tapasztaltam, hogy ha az appon keresztül foglaltam asztalt egy bizonyos étteremben akkor a visszaigazolással -20%-50% közti kedvezményre jogosító kupont kaptam, ami ugyan csak nagyon jólesik az embernek és a pénztárcájának egyaránt.

A Yelp az „amerikai TripAdviser”, a kommentek kicsit durvábbak, és sokszor kivannak sarkítva (erről egy South Park rész is készült, ha nem láttad itt megnézheted) de itt is nagyon jól működik a beépített térkép, és foglalási rendszer, és sok helyen ajándék kedvezményeket is kapsz az értékeléseidért cserébe. 

A Couchsurfing, szerintem az egyik legjobb utazási applikáció, én kimondottan szeretem használni, itt a legváltozatosabb emberekkel tudsz összefutni és örökre emlékezetes kalandokba tudsz keveredni. (mondjuk ehhez nekem elég néha felszállni a 4-6-osra…) J Voltam már random esküvőn, egy nénike 90. szülinapi bulijában és egy luxusvillában is kaptam már szállást, teljesen ingyen, az applikáción keresztül. Itt megjegyezném, hogy én mindig viszek legalább pár képeslapot/hűtőmágnest magammal külföldre, mert amikor ezen az appon keresztül szállok meg, szeretném viszonozni a helyiek kedvességét, egy kis hazai ajándékkal. Ha a csomagom mérete engedi, akkor egy liter házi pálinka is velem tart az úton. 

A Numbeo igaz, hogy weboldal, de úgyis utazás előtt itthonról kell használd és nagyon hasznos ezért elnézzük neki. Nagyon egyszerű, csak beírod, hogy hova mennél és ki írja az alapvető élelmiszerek árait. Ha valahova utazol, mindenképpen nézd meg, hogy átlagosan mi mennyibe kerül az adott országban. Főleg ha szűk a kereted, amit rátudsz fordítani, így nem lesz egy múzeumbelépő árából vacsora...

 

A következő részben kitérünk többek között a szállásfoglalás, fotózás, pénzváltás, fordítás témaköreire. Addig is kommentben várjuk a ti tapasztalataitokat, beszámolóitokat. Kíváncsiak vagyunk, hogy az utazásaitok során nektek melyik applikáció segített a legtöbbet eddig?

Üdv:
Gabi és Pisti  


A bejegyzés trackback címe:

https://modernity.blog.hu/api/trackback/id/tr8213551849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása