modernity blog.

modernity blog.

Az űrturizmus itt kopogtat az ajtónkon, valaki engedje már be!

2017. december 17. - modernity

Környezettudósként nagyon kíváncsi voltam az új Pamkutya videóra, megnéztem és olvastam pár kommentet. Ezután egyből eldöntöttem, hogy erről írni kell, mert úgy érzem, hogy sokan elsiklanak a videó igazi értéke felett.

A kommentek nagy többsége arról szólt, hogy „ez nem az űr határa” és „mennyire csodálatos a látvány”.

Az utóbbival teljesen egyet értek, akiknek tetszettek a felvételek tudom javasolni a SpaceX élő közvetítéseket, talán a legelsőn, amit láttam kicsit el is pityeredtem.
spacex.jpg
Az űr határára visszatérve:
A srácok nagyjából a tropopauzáig (a földfelszíntől számítva 15-20 km magasságba) tudták feljuttatni a dobozukat, ami a troposzféra és a sztratoszféra közti átmeneti réteg. A pontos magasságot, hogy meddig emelkedett nem tudom, talán kicsit a sztratoszféra aljáig is felszállhatott a ballon (40-50km magasság a földfelszíntől).

legkor.jpg

Az űr határa a Nemzetközi Asztronauta Szövetség által meghatározott hozzávetőleges 100 km-es magasság a földfelszíntől számítva. Más néven a Kármán vonal, és erre is legyünk nagyon büszkék, ugyanis ezt a magyar Kármán Tódor számolta ki, aki később megalapította Los Angelesben a JPL laboratóriumot és ő is volt a legelső igazgatója!   

karmantodor.jpg

Tehát oké, valóban nem az űrig emelkedett a ballon, de teljesen feleslegesnek érezem ezt a kötözködést, mert ez a címválasztás nem vesz el a videó tartalmának a valódi értékből. Abból, amit ez a videó igazából jelent Magyarországnak. Na de mire is gondolok?

Akik ’95 után születtek annyira nem érzik át ennek a videónak a jelentőségét, mert már egy olyan világba születtek bele ahol az internet adta kényelmet élvezhetik.

De azoknak, akik még úgy játszottak gyerekként, hogy nemhogy internet nem volt, de még mobil telefon és színes tv sem, és az űrhajósokról is csak ismeretterjesztő filmeket lehetett a tévében vagy videó kazettán nézni a könyvtárban - természetesen fekete fehérben -, na ők már igazán tudják ezt értékelni. Amikor egy fényképet elkészíteni is alkalmi dolognak számított, nemhogy videót!

gyerek.jpg

Ugyanis a legszerencsésebb korosztály vagyunk a földi életben. A digitális evolúció a szemünk előtt zajlik épp most is, és a legszebb az egészben, hogy a legnagyobb részét mi alakítjuk ki, mi a felhasználók és a szokásaink. Nekünk kedvez, értünk van és rohamosan fejlődik. Arról nem is beszélve, hogy egyedileg, mindenki a saját tudásához mérten alkothat is benne.

Gondoljunk csak bele, hogy 10-15 évvel ezelőtt ezt a videót nem tudták volna ilyen „egyszerűen” elkészíteni. De most megtörtént, itt nálunk, Magyarországon.  
Egy online független platformon, amit az emberek önszántukból néznek több száz csatorna közül kiválasztva.
digitalisevo.png
Köszi srácok, hogy megcsináltátok ezt a videót, amitől még inkább reménykedek, hogy belátható időn belül elérhetővé fog válni az űrturizmus.

Mától elkezdtem a gyűjtögetést, remélem, hogy a szüleim ezüst lakodalmán az űrben koccinthatok velük. Aki most azt gondolja, hogy ez mennyire science fiction és, hogy mennyire álomvilágban élek annak javasolnám ezt a videót
Magyarul az Index is írt az űrturizmus teszt kísérletéről, azt itt tudjátok elolvasni.

urturista.jpg

#űrutazástmindenkinek #köszipamkutya  #sziasztok

A bejegyzés trackback címe:

https://modernity.blog.hu/api/trackback/id/tr9413504623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása