modernity blog.

modernity blog.

Te még mindig sorban állsz a vonatjegyedért?

Egy sokadik Budapest-Békéscsaba út margójára...

2020. január 17. - modernity

Te még mindig sorban állsz a vonatjegyedért?

Aki szokott itthon vonattal közlekedni és megfordult már valamelyik nagyobb vasútállomáson, az előtt ott lehet a kép, ahogy a legforgalmasabb órákon kívül is rengetegen állnak sorba jegyért. Legyen szó a kasszák előtt kígyózó sorokról vagy az automaták előtt álló emberekről, nem ritka látvány, hogy ameddig hosszasan a sorban állnak a jegyükért, az időt rengetegen az okostelefonjuk nyomkodásával töltik el.

Ez viszont az egyik legviccesebb látványt kelti, hiszen az okostelefonokkal láthatóan rendelkező, sok esetben pedig kártyával fizető emberek teljesen szükségtelenül állnak sorba hosszú perceket.
img_20171107_100832.jpgSzámukra ugyanis van nagy hírünk:

Meg lehet venni a vonatjegyet otthonról vagy akár az állomásra tartva az okostelefonodról is. Igen arról a telefonodról, amiről ezt olvasod, vagy amit nyomkodsz addig ameddig hosszasan sorban állsz.

A MÁV internetes jegyvásárlása szó szerint évek óta elérhető mindenkinek, akinek van otthon számítógépe és internete. A jegyet pedig ki se kell nyomtatni, ha a vonaton be tudod mutatni valamilyen okos eszközöd képernyőjén (adott esetben a telefonodon, amire letölthetted már korábban wifiről, így mobilnetet se használsz). De a MÁV mobilalkalmazásában is elérhető már a jegyvásárlás, nagyjából 2018. július vége óta.

Persze tudjuk, hogy vannak olyan élethelyzetek és szituációk, amikor ez a kettő nem opció pl.: nincs okostelefon, esetleg nincs otthon számítógép és internet, vagy egyszerűen nincs a bankkártyán pénz, és sokaknak még mindig egyszerűbb(nek és biztonságosabbnak tűnik) a készpénzes fizetés.

DE a sorban álló, okostelefont nyomkodók, akik évek óta rendelkeznek már a fent említett kritériumokkal, igen kevés kifogást hozhatnak fel az online jegyvásárlás ellen. Ha interneten vagy mobilappon veszed meg a jegyet még ráadásul 10%-kal olcsóbban is kapod meg és egyben még környezettudatosan is cselekszel.
image.jpgHa pedig mégis biztosabbnak érzed kézben fogni az online megvásárolt jegyedet, akkor egy MÁV-os automatából könnyedén kinyomtathatod az eredeti jegyárhoz képest, még mindig 5%-kal kedvezményesebb jegyedet.
tn4-jegyautomata2.jpg
A MÁV alkalmazásán keresztül történő vonatjegyvásárlás egyáltalán nem bonyolult.

Az applikációt egyszer kell csak letöltened innen, ha iPhone-os vagy és innen, ha Androidos. Ezt követően pedig érdemes egyszer végig menni a szokásos regisztrációs folyamaton: megadsz pár adatot és az utazók között elmented saját magadat azokkal a kedvezményekkel, amelyek igazak rád, pl.: - diák, közalkalmazott, 26 év alatti, BKK bérletes, az összes kedvezmény opcióként elérhető, csak ki kell választanod.

Ha ezekkel megvagy, akkor ezen túl egy vonatjegy megvásárlása otthonról, munkahelyen a wc-ről vagy úton a vasútállomásra nagyjából egy egyperces folyamat lesz: kiválasztod, hogy honnan, hova és mikor szeretnél menni, az app feldobja a lehetőségeket, kiválasztod, hogy melyik vonatra akarsz jegyet vásárolni és azonnal fizethetsz a kártyáddal.
vonatinfo_mav_hev_0.jpgAz applikációban helyet kapott még egy érdekes fejlesztés is, kevesen tudják, de az egy vonaton utazók egy közös fórumon/chat felületen tudnak kommunikálni egymással. Néha ezeknek az üzeneteknek az olvasása már-már vetekszik egy stand up comedy-vel, így a legunalmasabb utat is feltudja dobni, de láttuk már, hogy értelmes dolgokra is használták, pl.: fent hagyta valaki a vonaton a kedvenc könyvét és beírunk a fórumra, hogy ha valaki megtalálja legyen kedves felvenni veled a kapcsolatot az alábbi e-mail címen, a könyv pedig így vissza került a tulajdonosához.

Ajánljuk azok számára, akik tényleg szeretnék a lehető legtöbb időt megspórolni (és annak is, aki nem), hogy a fizetés során mentse el a kártyáját, így később a kártyaadatokat sem kell bepötyögni. És nem, nem fogják ellopni a kártyaszámodat és nem fognak végrehajtani majd rejtett tranzakciókat. Attól pedig a legkevésbé sem kell tartanod, hogy a kalauzt esetleg meglepetésként érné az elektronikus jegyed, azon ugyanis ugyan olyan leolvasható kódábra lesz, mint a papírvonatjegyeken.
mav_start_vonatinfo_01.jpg

+1 tipp nem csak haladóknak:
Sihuhu – menetrend bot

Minden MÁV utas számára minőségi és gyors, utazással kapcsolatos információt ad a Sihuhu chatbot. Egy magyar fejlesztőcsapat érdeme ez a kis bot, aminek a használata nagyon egyszerű, és garantáljuk, hogy az első "beszélgetés" után ő lesz az új, mindent tudó barátod ha vonattal mennél valahova. Csupán annyi időbe telik, mintha egy ismerősödnek írnál a Facebook Messengerben vagy a Viberen, és már kapod is az utazásoddal kapcsolatos kérdésedre a választ.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://modernity.blog.hu/api/trackback/id/tr9715414336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása