modernity blog.

modernity blog.

Applikációk utazáshoz? Naná!  II. rész

2018. január 12. - modernity

Sziasztok, újra péntech, ezért hoztuk is a már jól beígért folytatást. Aki lemaradt volna az előző részről, az ide kattintva el tudja olvasni.
dsc_0808.jpg

Szállásfoglalás: Airbnb, Couchsurfing, Hotel Tonight

Airbnb:
Kevesen tudják, hogy honnan ered a mára óriássá nőtt cég neve: a megfejtés Airbed and Breakfast, vagyis felfújható matrac és reggeli. Igen, az eredeti ötlet az volt, hogy adj az otthonodban némi pénzért cserébe az utazóknak egy matracot alvóhelynek és egy reggelit. Ebből lett a jelenleg 191 ország 65.000 városában szálláshelyeket értékesítő felület. Az Airbnb minimum két dolog miatt nagyon jó: majdnem mindig olcsóbb, mint hasonló kategóriában hotelszobát foglalni, és ami talán még fontosabb, kifejezetten különleges, egyedi hangulatú szálláshelyeket lehet rajta kifogni. Ha szerencséd van, ezek mellé jön még egy vendégszerető, a helyi viszonyokat jól ismerő házigazda, aki segít abban, hogy igazán autentikus, egyedi élményeket szerezz. Ha mégis a hotel kényelmét választanád, arra pedig ott a Booking.com, aminek az okostelefon alkalmazása talán szimplán csak a világ legjobbja ebben a műfajban. 

Couchsurfing:
Az egyik legjobb utazós app: beregisztrálsz, kitöltesz egy adatlapot, majd a keresőbe beírva a település nevét választhatsz házigazdát, akinél INGYEN lakhatsz. Fel vannak sorolva a szobatípusok, és hogy esetleg milyen extra szolgáltatást kérhetsz a házigazdától. Pár példa a teljesség igénye nélkül: vacsora, idegenvezetés, nyelvi segítségnyújtás, tippek túra utakhoz, látványosságokhoz és eldugott kis helyi éttermekhez, kocsmákhoz. Általában mindenki nagyon segítőkész és szívesen fogad. Itt is tudsz olvasni és írni is értékeléseket, ezért a szolgáltatás teljesen megbízható. Zárójeles megjegyzés: igen, itt tényleg nem kell fizetned a szállásért, sőt, még általában a vacsorájukból is adnak, de nem szép dolog ezzel a kedvességgel visszaélni, mindig adjatok valami jelképes ajándékot! Sokszor tapasztaltam szállásadóként és vendégként is, hogy az utolsó estén a vendég főzi a vacsorát, egy a saját nemzetére jellemző ételt. (És természetesen az alapanyagokat a vendég veszi meg hozzá.) A főzés általában közösre sikerül, mert úgyse tudod, hogy mi hol van a konyhájában, és ahelyett, hogy bénáznál, ott áll melletted és „tanulja”, hogyan kell paprikás krumplit főzni (de igazság szerint csak félti a konyháját). –haha - Viccet félretéve, ezek a közös főzések nagyon sokat jelentenek a szállásadóknak. Sok a mai napig tartó barátság kialakult már ezekből a főzésekből. 

Hotel Tonight:
Ez az app Amerikában a legelterjedtebb, de több nagyvárosban is sikerült már foglalnom vele. Összegyűjti az összes környékeden lévő last minute szobát, így akár 5000 Ft-nak megfelelő összegért eltölthetsz egy egész hétvégét egy négycsillagos hotelben, félpanzióval. Annyi a hátránya, hogy ezt tényleg csak utolsó pillanatban tudod használni, mert maximum egy hétre előre kereshetsz dátumot. Értelemszerűen minél korábbi a keresett dátum, annál kevesebb, de annál olcsóbb szállásokat találsz, minél távolabbi, annál drágább, de jóval több szoba közül válogathatsz.
hotel.pngFotók szerkesztése: Snapseed
Egy rossz fotóból nagyon jót sehogyan sem lehet csinálni, de egy jó fotót az igazán kivételestől sokszor csak némi finomhangolás választ el. Néha csodát tehet egy kis vágás, vízszintbe igazítás, vagy a részletek és a színek kiemelése. Erre találták ki a Snapseed alkalmazást, amin sok különböző szempont szerint nagyon egyszerűen szerkeszthetjük meg fényképeinket. Lehet állítani többek között a fényerőt, a kontrasztot, a színgazdagságot, a részletgazdagságot, az árnyékokat és az élességet, könnyen lehet vágni és forgatni a képeket, beépített szűrőkkel is rendelkezik, sőt még valamennyire korrigálni is képes a fotón (pl. egy a lencsén maradt homokszem okozta foltot eltüntetni). Ismerős lehet mindez az Instagramról, a kettő között annyi a különbség, hogy a Sanpseed használatához nem kell sehová sem regisztrálni, és egy kicsit több dolog állítható benne, mint az Instagramban, aminek viszont sokkal jobbak a szűrői.
snapsed.pngValutaárfolyam-számítás: XE Currency 
A valutaárfolyam átszámítgatás az utazások egyik alapvető, és nem feltétlenül kellemes kiegészítője. Egyszerűbb a helyzet, ha eurót, vagy dollárt használó országban járunk, ezeknek az átszámítása már talán fejben is mindenkinek megy, hozzá vagyunk szokva. De mi a helyzet, ha azt látjuk az árcédulán, hogy 222.500 dong, vagy 11.000 colón? Ilyenkor jön jól egy olyan alkalmazás, ami folyamatosan frissülő aktuális árfolyamon átszámolja nekünk az árakat bármely tetszőlegesen megadott pénznembe. Az XE Currency converter használata pofonegyszerű, be lehet előre állítani 10 valutát, amikbe a kiválasztott pénznemben általunk beírt összeget átszámolja. Különösen praktikus ez az alkalmazás azoknak, akik több országot is felkeresnek egy utazás során, mert nem kell folyamatosan megjegyezni az aktuális pénznem átváltási árfolyamát, elég a határátlépéskor megváltoztatni az alapértelmezett pénznemet, és onnantól azt számolja át nekünk a kért valutákba.
xe.png
Fordítás: Google Translate
Azt hiszem, ezt nem kell túlmagyarázni. Van, amikor egyszerűbb – bár kétségtelenül kevésbé vicces – bepötyögni egy fordítóba, hogy „hol találok egy WC-t?”, mint kézzel-lábbal elmutogatni.  
google-translate.png

Reméljük tetszett a közös sorozatunk, kommentben várjuk a ti tapasztalataitokat is az utazós appokkal kapcsolatosan, kíváncsiak vagyunk, hogy nektek mi vált be a legjobban. Ha szeretnétek még hasonló közös tartalmakat, akkor várjuk a témaötleteiteket is commentben, hogy miről olvasnátok a következő alkalomkor.

Mindenképpen nézz be Pisti blogjára is,ami megtalálhatsz: itt  és itt.

Üdv,
Gabi és Pisti

A bejegyzés trackback címe:

https://modernity.blog.hu/api/trackback/id/tr4113568773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása