modernity blog.

Életeket ment a magyar App!

Szív City – Te is lehetsz hős!

2018. március 09. - modernity

2017. októberétől elérhető az életmentő magyar fejlesztésű applikáció, a Szív City. Egyaránt letölthető iOS és Android operációs rendszerekhez. Nem meglepő módon az ötlet egy végzős orvostanhallgató, Fejes Marianna fejéből pattant ki. Természetesen az ötlet nem elég, így a megvalósításhoz a Magyar Újraélesztési Társaság, a Máltai Szeretetszolgálat, az Országos Mentőszolgálat, szakmai szervezetek és egy magyar informatikai cég, az Alerant Zrt összefogására is szükség volt.

szivcityweb.png

A Szív City funkciója, hogy a keringésleállás (hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatainak újraélesztése a lehető leghamarabb megkezdődjön. Ehhez szükség van az alapvető információkra, lélekjelenlétre és emberségre. Mivel nagyon gyorsan kell cselekedni egy ilyen szituációban, nincs idő a pánikra és elfecsérelt másodpercekre.

Évente mintegy 25.000 embert érint a hirtelen keringésleállás. Minden ellátás nélkül eltelt perc 7-10 %-kal csökkenti a túlélés esélyét. Rendkívül fontos az időtényező! A keringés és légzés megszűnését követő körülbelül 5 perc múlva az agy visszafordíthatatlanul károsodik, az oxigénhiány következtében. Ezért, ha riasztást kapunk a Szív City applikáción keresztül, igyekezzünk a lehető legrövidebb úton a bajba jutott segítségére sietni és a mentők kiérkezéséig megkezdeni az újraélesztést.

img.jpg

Ha úgy érzed, hogy szeretnél a Szív City közösségéhez tartozni, de nincs elméleti tudásod, ne csüggedj! Az Országos Mentőszolgálat minden hónap utolsó hétfőjén 15-17 óra között hős képzést tart a megyeszékhelyek mentőállomásain. Természetesen elsősegély tanfolyamokon, szakemberektől vagy akár egymástól is kérhettek segítséget az újraélesztéshez szükséges háttértudás elsajátításához.

Mit kell tenned, hogy a Szív City közösségéhez tartozz?

szivcity-700x1024.jpg

- Töltsd le az applikációt, ami mindenki számára ingyenesen elérhető.
- Regisztrálj. Mindezt megkönnyíti, hogy facebook és google fiókunkkal is könnyedén regisztrálhatunk, de figyeljünk oda, mert új felhasználóként először a regisztrációra kell kattintanunk és csak ezek után tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelő módot.
- Ezek után már csak engedélyezned kell a helymeghatározást, mert csak így fogsz tudni riasztást kapni, ha a közeledben következik be a baj.
- Fontos, hogy bejelentkezve maradj, mert csak így leszel elérhető.

Hogyan is történik élesben egy ilyen eset?

- Közterületen valaki rosszul lesz, megáll a keringése. Egy szemtanú mentőt hív.
- Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítója a mentővel párhuzamosan riasztja a Szív City felhasználókat. Az applikáció az eset 500 méteres körzetében tartózkodóknak küldi a riasztást.
- A riasztást követően az App használó a lehető legrövidebb idő alatt a bajba jutott segítségére siet.
- Megkezdi az újraélesztést, mindaddig amíg meg nem érkeznek a mentőszolgálat munkatársai vagy életjeleket nem tapasztal a betegen, esetleg amíg ki nem fárad. Érdemes magunkkal segítséget vinni vagy a helyszínen segítséget kérni és felváltva alkalmazni a mellkaskompressziót, mivel a mellkas ütemes nyomásában gyorsan elfáradunk, így nem biztos, hogy kellő hatékonysággal tudjuk végezni az újraélesztést.

A Szív City térhódítása már elkezdődött, ugyanis már több mint tízezer felhasználó zsebében ott van a lehetőség, hogy hőssé váljon.

Érdemes követni a Szív City facebook oldalát, ahol történeteket olvashattok az applikáció sikerességéről, esetekről. Mindez azt bizonyítja, hogy a közösségi felelősségvállalás Magyarországon egy új, magasabb szintre emelkedik.

 28783042_1968937399802231_6922247508777238528_o.jpg

 

 

 

 A bejegyzés trackback címe:

https://modernity.blog.hu/api/trackback/id/tr7913715684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.